communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Verbazing over pro-pal-beweging

Op de “officiële” pro-Palestijnse Nederlandstalige websites, zijnde: Palestina Komitee, Rights Forum en BDS Nederland, wordt met geen woord over de arrestatie en het voorarrest van Amin Abou Rashed gerept. Abou Rashed wordt verdacht van geld witwassen en financiële steun aan Hamas. Alleen het extreem-marxistische Samidoun, Oscar Bergamin (vroeger NIDA) en de stichtingen rond Abou Rashed zelf, voeren actie voor vrijlating.

Discrepantie
Binnen de pro-Abou-Rashed coalitie bestaat verschil van mening over de te voeren strategie. De vrouw van Abou Rashed wil dat haar man wordt vrijgelaten, omdat het medisch slecht met hem gaat. Oscar Bergamin beweert dat er geen harde bewijzen zijn en dat Amin Abou Rashed slechts humanitaire hulp heeft gegeven, terwijl Samidoun Nederland het over een “politieke gevangene” heeft. Samidoun zou Amin Abou Rashed óók steunen als bewezen wordt , dat hij Hamas inderdaad financieel heeft ondersteund.

Juridische hulp
Het bestuur van de Dries van Agt Stichting, The Rights Forum heeft samen met juridische specialisten het ELSC (European Legal Support Center) opgericht. Deze club heeft juist als doelstelling pro-Palestijnse activisten te steunen bij rechtszaken. Een uitgelezen kans om een Nederlandse activist die al maanden in voorarrest zit, juridisch bij te staan. Dan moet Amin Abou Rashed natuurlijk wel Liesbeth Zegveld of Brechtje Vossenberg van Prakken d’Oliveira als advocaat nemen. Heeft hij niet gedaan. Nu steunt het ELSC Abou Rashed niet, tenminste niet openlijk.

Gazaboot 2023
De “Freedom Flotilla Coalition” is met het laten varen van de Gazaboot 2023, zogenaamd om de blokkade van Gaza te doorbreken en hulpgoederen te brengen, een uitstekend voorbeeld van een mantelorganisatie van de moslimbroederschap. Amin Abou Rashed, in 2010 met antropologisch docente Anne de Jong de eerste Nederlandse opvarende van de Gazaboot, zit er met zijn ‘Palestinians in Europe Conference’ vuistdik in. Je zou verwachten, dat Rights Forum directeur Gerard Jonkman nu wat afstand neemt. Niets is minder waar. Toen de gazaboot 2023 deze zomer in Rotterdam aanmeerde, was Gerard Jonkman er gewoon bij. Maar toch geen woord op de website van The Rights Forum over de arrestatie van Amin Abou Rashed.

Geen Steun
De werkgroep Rotterdam voor Gaza, onder de enthousiaste leiding van Benji de Levie, is wel aanwezig bij het afmeren van de Gazaboot 2023 in Rotterdam, maar ook vanuit deze club komt geen ondersteuningsverklaring voor Amin Abou Rashed. Hetzelfde geldt voor Jaap Hamburger, Dorien Ball (BDS Nederland/BIJ1), Tunahan Kuzu (Denk) en Sadet Karabulut (SP). Amin Abou Rashed staat er alleen voor. Sommige mensen zullen denken dat ik dat leuk vind, maar dat is niet zo. Ik constateer het gewoon.

De vraag is nu:”Waarom steunen de Nederlandse officiële pro-Pal organisaties Amin Abou Rashed niet?” Weten ze dat hij fout zit? Wachten ze af of de veroordeling inderdaad doorgaat? Zijn ze laf of verstandig? We weten het niet zeker. Geen van de woordvoerders reageert op onze vragen. Het is zeker dat Amin Abou Rashed symbool voor de authentieke echte Palestijn staat. Hij heeft vele demonstraties georganiseerd, waar de Nederlandse pallies graag aan mee hebben gedaan. Toch staat hij er net buiten.

De Palestijnse Vereniging en alle andere authentieke Palestijnse groepen, waar nauwelijks Nederlands gesproken wordt en waar de strenge islam van de moslimbroederschap de toon aangeeft horen niet helemaal bij de Nederlandse actiebeweging. Nu merkt Amin Abou Rashed dat aan eigen lijf. Straks als hij vrijgesproken zou worden, dan zullen we alle verontwaardigde berichten wel weer lezen. Maar nu hij de steun nodig heeft, is het afwachten geblazen.

Comments are closed.