communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Nazih Rustom is er gloeiend bij

Nu het beruchte gezochte Hamas-wapendepot langs een snelweg in Bulgarije gevonden is, kunnen de vier gearresteerde Hamas-verdachten in Duitsland definitief aangeklaagd worden. Onder hen is voormalig bestuurslid van Stichting ISRAA, Nazih Rustom uit Rotterdam. Hij werkte in 2009 nog met de inmiddels ook gearresteerde Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed samen.

Op de Duitse TV worden de gevonden wapens en het hotel waar de vermoedelijke HAMAS-leden sliepen getoond.

Vertaling (Bron: ARD)
Hamas in Duitsland: nieuw gevaar door aanvallen?
In december werden vier vermoedelijke Hamas-leden gearresteerd. Ze zouden plannen hebben gemaakt om wapens uit aardopslagplaatsen naar Berlijn te brengen voor aanvallen op Joodse instellingen. In Bulgarije is een wapenopslagplaats gevonden. REPORT MAINZ volgt het spoor van Ibrahim El-R., die connecties zou hebben met de hoogste kringen van Hamas in Libanon.

Een veiligheidsagent voor de synagoge in Westend in Frankfurt
Hamas in Duitsland: nieuw gevaar door aanvallen?
23/04/24 | In december werden vier vermoedelijke Hamas-leden gearresteerd. Ze zouden plannen hebben gemaakt om wapens uit aardopslagplaatsen naar Berlijn te brengen voor aanvallen op Joodse instellingen. In Bulgarije is een wapenopslagplaats gevonden. | ard mediabibliotheek

We reizen door het zuiden van Bulgarije op zoek naar een wapendepot van Hamas. We kregen coördinaten. Ze leiden ons naar een sloot naast een drukke snelweg.

Dan vinden we de plaats waar Bulgaarse onderzoekers begin april een aarden depot ontdekten met daarin Hamas-wapens en munitie. We weten het: de cruciale aanwijzing kwam uit Duitsland. De wapens en munitie zouden onder deze dennenboom begraven zijn.

Hamas-wapendepot in Bulgarije

Rechercheurs ontdekten de wapens nadat ze afgelopen december vier mannen hadden gearresteerd. De verdachten worden ervan beschuldigd lid te zijn van de terroristische organisatie Hamas. Vorig jaar zouden de mannen in heel Europa hebben gezocht naar ondergrondse depots met wapens en munitie om deze naar Berlijn te brengen. Volgens het Federaal Openbaar Ministerie moeten de wapens gereed gehouden worden voor mogelijke aanvallen op Joodse instellingen. Op verzoek liet een van hun advocaten ons weten dat zij niet beschikbaar waren voor een interview.

Voor ARD-terrorisme-expert Holger Schmidt vormen de wapenvondsten een keerpunt in de beoordeling van Hamas.

Holger Schmidt, ARD-terrorisme-expert Holger Schmidt, ARD-terrorisme-expert
Holger Schmidt, terrorisme-expert van de ARD:
“Niemand had verwacht dat het echt zo gewelddadig zou worden, dat er mannen rond zouden lopen die concrete aanvallen plannen, dat het zoeken naar wapens en het verbergen van wapens een rol zouden spelen. Dat is gewoon de nieuwe kwaliteit van dit hele ding. Dat er duidelijk niet alleen politiek werk was in Duitsland en Europa, maar ook tastbare terroristische activiteiten.”

Toen we erom vroegen, bevestigde het federale ministerie van Binnenlandse Zaken ook dat van Hamas verwacht kon worden dat het zijn strategie zou veranderen.

Terug in Bulgarije. Wie zocht hier naar de wapens? Eén van de verdachten is Ibrahim El-R. Volgens ARD-onderzoek reisde hij afgelopen augustus naar Bulgarije. We vinden het hotel vlakbij het wapendepot waar Ibrahim El-R. overnachtte – vergezeld van een vrouw, volgens een document dat we konden zien.

Sporen leiden naar Berlijn

Op Facebook ontdekken we foto’s van het stel. De vrouw naast El-R. Volgens ons onderzoek zou hij het hotel hebben gereserveerd. Wat wist ze over de wapenopslagplaats? Hun spoor voert ons van Bulgarije naar een buitenwijk van Berlijn. De vrouw is niet thuis. Er wordt ons verteld dat ze bedrogen was en niets wist van het wapendepot in Bulgarije. Ze heeft Ibrahim El-R. aangezien voor een normale restauranthouder.

Wij komen erachter: El-R. runde tot zijn arrestatie een restaurant in Berlijn-Kreuzberg. Volgens de opsporingsautoriteiten zou hij samen met de drie andere verdachten uit Berlijn naar wapendepots in heel Europa hebben gezocht. Hamas heeft deze in het verleden gecreëerd. Zij zouden het bevel hebben ontvangen van de hoogste kringen van Hamas in Libanon.

Ibrahim El-R. en zijn handlangers zitten in hechtenis. Veiligheidsexperts gaan ervan uit dat er in Europa nog meer Hamas-wapendepots zijn. Dit vergroot de kans op een aanval. Oliver Hoffmann is door dit alles niet verrast.Comments are closed.