communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Hamas-verdachte was ook fondsenwerver

Op verzoek van Duitsland en Denemarken werd vorige week in Rotterdam-Zuid de 56-jarige Nazih R. gearresteerd. Hij zou samen met andere terreurverdachten vanuit Berlijn naar Polen zijn gereisd om een verborgen Hamas-wapendepot te zoeken. Volgens de BILD-Zeitung is Nazih R. al jarenlang lid van Hamas en had contacten met de Hamas-legerleiding. Wat weten we over hem?

Het moet niet gekker worden! In juni 2023 werden al de vermoedelijke Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed en zijn dochter Israa van hun bed gelicht. Nu blijkt dat ook de in december 2023 aangehouden Nazih R. een verbinding met de omstreden stichting ISRAA heeft. Van 2005 tot 2009 was de Hamas-verdachte secretaris van deze stichting. Door deze arrestatie is weer een nieuwe verbinding met terrorisme aan deze stichting toegevoegd. Zie het overzicht:

Nazih R. kreeg in 2009 al een aantekening in het dossier van de Kamer van Koophandel, waaruit bleek dat er iets aan de hand was. Er wordt hoger beroep tegen de beslissing ingesteld bij het Beroep voor het Bedrijfsleven. Deze instanties kunnen op dit moment niet zeggen wat er toen aan de hand was.

Islamitische Manaret
Na de affaire bij Stichting ISRAA is Nazih R. doorgegaan met het verzamelen van geld. De meest opvallende stichting is Stichting Islamitische Manaret. Nazih R. is daar tot op de huidige dag voorzitter en penningmeester. Zijn zoon Abdollah R. is gewoon bestuurslid. De nu ontstane vermoedelijke verbinding tussen Hamas en deze stichting is brisant te noemen, omdat de lijst voorkomt op de lijst van door Koeweit gefinancierde instellingen. Deze lijst was in 2017 bekend bij de Nederlandse regering en gepubliceerd door het NRC.

Andere stichtingen
Direct nadat Nazih R. zijn werkzaamheden bij de Stichting ISRAA had beëindigd, richtte hij de Stichting Domoea Alatfaal op, met als doelstelling:

“Helpt gehandicapten, arme en weeskinderen door middel van donaties van internationale mensen en landen”. In 2010 was dit avontuur reeds weer ten einde. Nazih R. is ook, samen met zijn zoon Abdollah, vanaf 2016 bestuurslid bij de Stichting Bab Al Jana. Deze stichting heeft tot doel: “Het inzamelen van gelden ter lediging van de financiële nood van de armen, gehandicapten en wezen in de wereld; en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks en zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.”

De derde stichting, met een vergelijkbaar doel, waar vader en zoon R. als bestuurder bij betrokken zijn is de Stichting Greenlife Sensabil. Allemaal gevestigd op hetzelfde adres in Rotterdam-Zuid.

Helpende man op scootmobiel
De dochter van Nazih R. begrijpt niet waarom haar vader is opgepakt. Volgens haar is haar vader “empatisch, gevoelig en zorgzaam. Hij is begaan met het lot van mens en dier” Dat laatste slaat op de werkzaamheden van Nazih R. bij een dierenasiel in Rotterdam. Het is inderdaad moeilijk voor te stellen dat de Hamas-verdachte Nazih R. in een scootmobiel op zoek gaat naar een ondergronds wapendepot in Polen, en dat zelfs tot drie keer toe. Het kan echter ook gebeuren dat iemand tot dit soort daden aangezet of gechanteerd wordt.

De zoon

In enkele liefdadige stichtingen is echter ook de zoon Abdollah actief. Op zijn Facebook-account staan afbeeldingen die een uitgesproken liefde voor Hamas en de oprichter van Hamas , sheikh Yassin, tonen. Op één van de foto’s wordt sheikh Yassin gekust door Abdel Aziz al Rantissi, medeoprichter van Hamas.

Jarenlang konden deze vermoedelijke Hamas-fondsenwervers hun gang gaan, tot het dreigungsniveau naar niveau 4 wordt opgehoogd. Aanslagen van Hamas op Joodse doelen, is de vrees. Misschien is het dan te laat!

One Response to “Hamas-verdachte was ook fondsenwerver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *