communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Amin Abou Rashed in de lift en in de bak

S’morgens wakker worden terwijl op de radio wordt verteld, dat de vermoedelijke Hamas-fondsenwerver en lieveling van de pro-Palestina-beweging, Amin Abou Rashed, deel uit maakte van een handelsdelegatie naar Qatar, onder verantwoordelijkheid van Sigrid Kaag. “Het balletje gaat eindelijk rollen” , zeg ik tegen mijn vrouw. Enkele bloggers en journalisten zijn al weken met het schandaal rond Amin Abou Rashed, Orange Sports Forum, Anne Jellema, JB Promotions en Sigrid Kaag bezig. Nu eindelijk sijpelt het witwassen van de Nederlandse Hamas-financier naar de mainstream media door.

De vorige keer dat ik Amin Abou Rashed zag, was dat in de Rotterdamse rechtszaal en werd hij ervan beschuldigd 6,3 miljoen Euro naar Hamas gesluisd te hebben. In zijn huis werden nog eens 157.000 Euro in contante briefjes van 500 gevonden, tevens militaire insignes van Hamas. De rechter liet hem na de zitting op 26 september 2023 in voorarrest zitten. Op donderdag 7 december wordt opnieuw tijdens een pro-forma-zitting beoordeeld of Amin Abou Rashed in voorarrest blijft. Zijn zijn kansen nu verslechterd of gestegen, nu hij blijkt zo’n innige relatie met het Ministerie van Buitenlandse Handel van Sigrid Kaag te hebben?

Blogger en oud-journalist Carel Brendel observeerde, dat er in Gaza werd gedemonstreerd voor de vrijlating van de Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed. Sinds tijdens de terreuraanval van Hamas op 7 oktober 2023 ook de Nederlander Ofir Engel werd ontvoerd, bestaat de vrees, dat Hamas ook de vrijlating van de in Nederland gevangen Amin Abou Rashed zal eisen. Aanstaande donderdag zullen we in de Rotterdamse rechtbank meemaken hoe ver de invloed van Hamas in Nederland reikt. De vrees bestaat, dat Amin Abou Rashed, die over cash geld beschikt en een huis in Libanon en een huis in Syrië bezit, zijn veroordeling zal ontlopen en Nederland zal verlaten.

De centrale figuur rond de soap van de handelsmissie in 2020 naar Qatar is Anne Jellema, van het PR-bureau JB-Promotions. Anne Jellema heeft er voor gezorgd dat Amin Abou Rashed zich sinds die handelsmissie de titel “PR-consultant” ging geven. Anne Jellema verandert al jaren de wikipedia over Amin Abou Rashed in een voor hem gunstige wijze. Zij is sinds 19 juni 2019 secretaris van de Stichting Israa, samen met de dochter van Amin Abou Rashed. De Stichting Israa is de opvolger van de verboden Stichting Al Aqsa, die al gelden naar Hamas heeft gesluisd. Anne Jellema speelde een centrale rol bij het organiseren van de handelsmissie in 2020 naar Quatar. Zij heeft hoogstwaarschijnlijk de Hamas-financier Amin Abou Rashed uitgenodigd. Alleen niemand kan zich dat meer herinneren.

Ik vroeg de Stichting Orange Sports Forum in Eindhoven per email wie Amin Abou Rashed heeft uitgenodigd, of en hoe hij is betaald en in welke rol hij bij de handelsmissie betrokken was. Rick Sleegers, project manager van de Stichting Orange Sports Forum, doet alsof zijn neus bloed en schrijft in een antwoord: “De berichtgeving rondom Amin Abou Rashed is nieuw voor ons. We hebben hier vandaag kennis van genomen. Het nieuws heeft ons onaangenaam verrast. Amin Abou Rashed was geen deelnemer aan de Nederlandse delegatie van bedrijven die uit de OSF-achterban aangesloten was.Vanuit de stichting Orange Sports Forum zijn er nooit betalingen gedaan aan zowel de Nederlandse organisaties als personen en/of organisaties uit Qatar; en dus ook niet aan de heer Amin Abou Rashed.”

Het Ministerie van Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking verwijst echter naar de Stichting Orange Sports Forum en weet ook van niets. Wie schetst echter onze verbazing en die van vele andere Hamas-beobachter, als blijkt dat Anne Jellema in 2018 al prominent op de foto gaat met het voltallige bestuur van Orange Sports Forum. Het is onwaarschijnlijk dat Amin Abou Rashed in 2020 een onbekende figuur voor de stichting is en dat hij niet aan het bestuur is voorgesteld. We zoeken verder!


Comments are closed.