communicatie, ICT, media, blog en publicatie

De waarheid over: Samidoun

5 mei 2022; Kees Broer

Leidt het spoor van Khaled Barakat naar een studentenflat in Amstelveen?

Niet menselijks is mij intussen meer vreemd. Huisvrouwen blijken jihadisten en brave boekhouders blijken in het geniep een bom onder hun bed te verstoppen. Een student politicologie, wonende op Uilenstede, die een bestuursfunctie in een PFLP-organisatie te Vancouver bekleedt, kan daar ook nog wel bij. Toch gingen alle alarmbellen rinkelen, nadat het conservatieve nieuwsblad National Post in Canada, de zoektocht naar Samidoun voorman Khaled Barakat beschreef en plotseling de Nederlander “Thomas Gerhard Hofland of Amstelveen, the Netherlands” als één van de bestuursleden van een terreurclub noemde.

Khaled Barakat (Samidoun, PFLP)

Dit is in het kort het verhaal dat de Canadese journalist Terry Glavin vertelt:

Wie is Khaled Barakat?
Hij is een hooggeplaatst lid van de Palestijnse terroristische organisatie PFLP, die vooral bekend staat om zijn dramatische vliegtuigkapingen, zelfmoordaanslagen en een bloedbad in 2014 in een synagoge in Jeruzalem, waarbij verschillende gelovigen ernstig gewond raakten en vijf doden, waaronder de in Toronto geboren rabbijn Howie Rothman. Dat is hoe Israëlische inlichtingendiensten de 51-jarige Khaled Barakat beschrijven, die bijna 20 jaar af en toe in Canada heeft gewoond en momenteel in Vancouver woont.

Het is niet hoe de aanhangers van Barakat de man beschrijven. Barakats medewerkers zeggen dat hij een Palestijnse mensenrechtenactivist is en een freelance schrijver die het slachtoffer wordt van een Israëlische campagne om mensenrechtenorganisaties te intimideren.

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet is al enkele jaren ondubbelzinnig: Barakat is een actief en senior lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een op de terreurlijst geplaatste organisatie in Noord-Amerika, de Europese Unie, Japan en Australië. Canada heeft de PFLP opgenomen in de vernieuwing van de Canadese nationale veiligheidswetten na de terreuraanslagen van Al Qaida van 11 september 2001, hetzelfde jaar waarin een PFLP-moordenaar de Israëlische minister Rehavam Zeevi vermoordde.

Toch presenteerde Barakat zich vorige week nog in Vancouver voor een interview met de door Iran gesteunde Engelstalige propagandazender Press TV. Israëlische inlichtingendiensten zijn niet de enigen die Barakat in de hogere regionen van de commandostructuur van de PFLP plaatsen. Hij wordt op verschillende Palestijnse nieuwswebsites beschreven als ofwel een “leider van de PFLP” of een lid van het centrale bestuurscomité van de PFLP. Israëlische inlichtingendiensten zeggen dat ze PFLP-documenten hebben onderschept die hem ook identificeren als een sleutelfiguur in de organisatie. Dit alles is bekend gemaakt aan Canadese inlichtingendiensten, wetshandhavingsinstanties en hooggeplaatste federale politici. Toch verschijnt Barakat al jaren op bijeenkomsten en bijeenkomsten in heel Canada. Hij is ook meerdere keren van en naar Europa gereisd.

De advocaten van Barakat zijn momenteel verwikkeld in een rechtszaak in Duitsland, met als doel een inreisverbod van vier jaar ongedaan te maken dat hem twee jaar geleden was opgelegd nadat hij in 2019 in Berlijn was vastgehouden en later werd uitgezet, specifiek vanwege wat het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken noemde Barakat’s neiging tot gewelddadige, antisemitische retoriek. Een vereniging van advocaten die zich verzetten tegen de acties van Duitsland in de zaak, zegt dat er “geen bewijs is dat Khaled Barakat een bestuurslid van de PFLP is”, en dat Barakat dit ontkent.

In december 2015 was Barakat in Brussel, voor demonstraties ter gelegenheid van de verjaardag van de Israëlische operatie Cast Lead, een bijzonder bloedige episode in de aan-en-uit-oorlog tussen Israël en Hamas, de terroristische organisatie die de Gazastrook controleert. Barakat woonde de Brusselse evenementen bij in zijn hoedanigheid van coördinator van de Campagne voor de Bevrijding van Ahmad Sa’adat, de secretaris-generaal van de PFLP die momenteel een gevangenisstraf van 30 jaar uitzit in Israël als gevolg van zijn veroordeling in 2008 wegens verschillende terroristische misdrijven.

In juni 2016 was Barakat in Bulgarije om de begrafenis bij te wonen van Omar Nayef Zayed, wiens mysterieuze dood in de Palestijnse ambassade in de Bulgaarse hoofdstad Sofia nog steeds aanleiding geeft tot speculaties waarbij zowel de Palestijnse Autoriteit als de Mossad, de Israëlische nationale inlichtingendienst, betrokken zijn.

Afgelopen oktober reisde Barakat naar Madrid om te helpen bij het organiseren van de conferentie “Palestijnse Alternative Revolutionary Path Movement”, waar militanten samenkwamen die toegewijd waren aan een afwijzing van de samenwerking van de Palestijnse Autoriteit met Israël en het standpunt van “verzet met alle mogelijke middelen”, geadviseerd door de PFLP.

Opgericht als een gewapende marxistisch-leninistische beweging in 1967, heeft het harde verzet van de PFLP tegen aanpassing aan Israël ervoor gezorgd dat de organisatie aan de rand van de Palestijnse strijdbaarheid is blijven staan ​​sinds de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie de Oslo-akkoorden in 1993 ondertekende. De PFLP wordt nu gesteund door het regime van Bashar Assad in Damascus, Iran en Hezbollah in Libanon.

Barakat is nauw verbonden met een organisatie genaamd het Samidoun Palestijnse Prisoner Solidarity Network, een organisatie die Israëlische inlichtingendiensten een PFLP ‘proxy’ noemen die fungeert als de overzeese rekruterings-, fondsenwervings- en propaganda-afdeling van de terreurgroep. En hier zou je denken dat het vooral ongemakkelijk wordt voor Barakat en Samidoun, en ook voor Canada.

Op 28 februari vorig jaar ondertekende de Israëlische minister van Defensie Benjamin Gantz een bevel waarin Samidoun een terroristische organisatie werd genoemd. Bij de aankondiging van het bevel verklaarde het Israëlische Nationale Bureau voor Terroristische Financiering dat Barakat centraal staat in de operaties van Samidoun: “Vertegenwoordigers van de organisatie zijn actief in veel landen in Europa en Noord-Amerika, onder leiding van Khaled Barakat, die deel uitmaakt van de leiding van PFLP in het buitenland. Barakat is betrokken bij het oprichten van militante cellen en het motiveren van terroristische activiteiten in Judea en Samaria [de Westelijke Jordaanoever] en in het buitenland.”

Tegen die tijd waren het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en Joodse belangengroepen in Canada hun geduld aan het verliezen. B’nai Brith heeft een dik bestand met correspondentie ontwikkeld dat teruggaat tot januari 2020 en waarschuwt verschillende ministers. Het lijkt alsof de PFLP “op onverklaarbare wijze toestemming heeft gekregen om winkel in dit land.”

“Het is zeer alarmerend dat moderne terreurorganisaties, in hun tactieken van verhulling en vermomming, systematisch pseudoniemen hebben aangenomen uit de wereld van mensenrechten en maatschappelijke organisaties om zich achter te verschuilen.”

B’nai Brith chief executive officer Michael Mostyn is niet zo terughoudend. De meest recente poging van zijn organisatie was een brief van 12 januari die rechtstreeks aan premier Justin Trudeau werd gestuurd, waarin hij verklaarde dat de onoplettendheid van Ottawa ‘onvergeeflijk’ was. Mostyn zegt dat het register van Samidoun moet worden ingetrokken en dat de organisatie moet worden ontbonden.

Vorige maand werd de partnerorganisatie van Samidoun in Frankrijk, het Collectif Palestine Vaincra (CPV), ontbonden door een decreet ondertekend door de Franse president Emmanuel Macron. De ontbinding van de groep was toegestaan ​​op grond van secties van de Franse veiligheidswet die groepen verbieden die discriminatie, haat of geweld uitlokken op basis van etniciteit, nationaliteit, ras of religie en die zich bezighouden met daden die aanzetten tot terrorisme.

De Israëlische autoriteiten zeggen dat Shin Bet tijdens een inval in de kantoren van de PFLP in Ramallah in 2019 PFLP-documenten heeft verkregen die erop wijzen dat de PFLP verwacht dat haar associatie met Samidoun min of meer clandestien zal zijn. Volgens die documenten zijn de connecties in Canada zo nauw dat Barakat door zijn PFLP-kameraden werd berispt omdat hij de PFLP onvoldoende van Samidoun verwijderde.

In de deponeringen bij Corporations Canada vermeldde Samidoun drie directeuren: Thomas Gerhard Hofland uit Amstelveen, Nederland, Joe Catron uit Flushing, New York, en Charlotte Lynne Kates uit Vancouver. Kates is de vrouw van Barakat.

Het Israëlische ministerie van Strategische Zaken en Publieke Diplomatie zegt dat Kates Samidouns ‘internationale coördinator’ is en dat Barakats politieke activisme functioneel niet te onderscheiden is van Samidouns campagnes voor PFLP-gevangenen. Barakat’s “Campagne om Ahmad Sa’adat te bevrijden”, bijvoorbeeld, lijkt in alle opzichten een Samidoun-campagne. Barakat en Kates reizen samen in Europa, en Kates houdt speeches op dezelfde evenementen als Barakat.

De verblijfsstatus van Barakat in Canada is onduidelijk. Een online Arabische nieuwssite die hem in november 2020 interviewde, meldde dat Barakat in 1971 werd geboren in het dorp Dahiyat al-Barid aan de rand van Jeruzalem, en in verschillende Arabische en Europese landen ging wonen, en later de Verenigde Staten, totdat zijn verblijfsvergunning werd ingetrokken en hij in 2003 werd uitgezet. Rond die tijd begon Barakat op te duiken in ‘radicale’ kringen in Vancouver. De No One Is Illegal-organisatie noemt Barakat als een van de oprichters, en Barakat verscheen in 2004 als Palestijnse studentenactivist aan de Universiteit van British Columbia.

De status van Kates is eveneens onduidelijk. Kates, een Amerikaans staatsburger, was als tiener al een soort beroemdheid in New Jersey geworden. Ze was betrokken bij een dramatisch schisma onder Palestijnse activisten aan de Rutgers University, waar ze een rechtenstudie afrondde voordat ze ongeveer tien jaar geleden in Vancouver verscheen.

Shimon Fogel, president en chief executive officer van het Centrum voor Israël en Joodse Zaken, zei dat de situatie onhoudbaar is. “De banden tussen de PFLP, een op de lijst geplaatste terroristische entiteit in Canada, en Samidoun zijn duidelijk. We zijn diep verontrust dat de oprichter en leider van Samidoun, Khaled Barakat, en zijn vrouw Charlotte Kates in staat zijn om Samidoun vanuit Canada schijnbaar ongestraft te leiden”, vertelde Fogel me. “Dit zou schokkend moeten zijn voor alle Canadezen.”
bron: https://nationalpost.com/opinion/terry-glavin-the-curious-case-of-khaled-barakat


Thomas Gerhard Hofland
Wat is er in Nederland van de relaties tussen Samidoun en PFLP te merken? Onderstaande foto geeft misschien antwoord op deze vraag.

Thomas Gerhard Hofland (links) demonstreert met Samidoun Nederland voor Ahmad Sa’adat

Op 26 januari 2022 stond Samidoun Nederland met een stand op het Afrikaanderplein te Rotterdam en vroeg om vrijlating van Ahmad Sa’adat, de secretaris generaal van het Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PFLP). Bestuurslid Thomas Gerhard Hofland staat links op de foto. Deze foto geeft een illustratie van het verband tussen de gevangenenorganisatie Samidoun en de PFLP.

Wie is Ahmad Sa’adat?

Ahmad Sa’adat
Sa’adat werd door Israël beschuldigd van het organiseren van de moord op de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Ze’evi, die op 17 oktober 2001 werd vermoord. Hij zocht zijn toevlucht in het Muqata’a-hoofdkwartier van PLO-leider Yasser Arafat, die weigerde hem naar Israël, wat leidde tot een Israëlische belegering.

Na onderhandelingen waarbij het VK en de VS betrokken waren, werd een overeenkomst (soms de “Jericho-deal” genoemd) bereikt tussen Israël en de Palestijnse Nationale Autoriteit. Israël stopte de belegering van de Muqata’a op 2 mei 2002, en Sa’adat en vier leden van de PFLP die betrokken waren bij de moord op Ze’evi werden gearresteerd door de PNA. Sa’adat werd berecht in een Palestijnse rechtbank, terwijl de andere vier een militair proces kregen. Allen werden vervolgens vastgehouden in de Palestijnse gevangenis in Jericho, terwijl Amerikaanse en Britse waarnemers toezicht hielden op hun gevangenschap. Het was Sa’adat niet toegestaan ​​om zich kandidaat te stellen voor een politiek ambt, interviews te geven of het publiek toe te spreken, hoewel deze verboden af ​​en toe werden omzeild of genegeerd.

Het Palestijnse Hooggerechtshof verklaarde dat Sa’adats gevangenschap ongrondwettelijk was en beval zijn vrijlating, maar de PNA weigerde hieraan te voldoen.

Bij de Palestijnse verkiezingen van 2006 werd Sa’adat gekozen in de Palestijnse Nationale Raad en vormde Hamas een regering. Hamas kondigde zijn voornemen aan om de moordenaars van Ze’evi vrij te laten.

Op 14 maart 2006 werden de Amerikaanse en Britse waarnemers teruggetrokken uit de Jericho-gevangenis waar Sa’adat en vijf andere veiligheidsgevangenen werden vastgehouden wegens gebrek aan veiligheid, en de Israëlische strijdkrachten lanceerden toen Operatie Bringing Home the Goods rond de gevangenis om te voorkomen dat de gevangenen, waaronder Sa’adat, zouden ontsnappen. In de daaropvolgende patstelling verlieten Palestijnse bewakers de gevangenis, maar 200 gevangenen weigerden zich over te geven. Er volgde een impasse van tien uur, waarbij Israëlische soldaten de gevangenis belegerden en in botsing kwamen met het veiligheidspersoneel van de Palestijnse Autoriteit, terwijl Sa’adat en vijf andere gevangenen zichzelf binnen barricadeerden. Tijdens de impasse werden twee Palestijnse veiligheidsfunctionarissen gedood en 28 raakten gewond, en Sa’adat beval uiteindelijk zijn mannen om hun wapens neer te leggen en zich over te geven.

Israëlische strijdkrachten namen Sa’adat en de andere vijf veiligheidsgevangenen in hechtenis. Op 25 december 2008 heeft een Israëlische militaire rechtbank Sa’adat veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens het leiden van een “illegale terroristische organisatie” en voor zijn verantwoordelijkheid voor alle acties van zijn organisatie, met name voor de moord op Rehavam Ze’evi.

Tijdens een demonstratie op 22 mei 2021 op de Dam te Amsterdam, formuleerde Thomas Gerhard Hofland de doelstellingen van zijn Samidoun Nederland. Hij roept op tot vernietiging van de staat Israël.