communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Samidoun Nederland

6 mei 2022; Kees Broer
De officiële oprichtingsdatum van Samidoun Nederland is 30 mei 2019, tijdens een bijeenkomst van de marxistische organisatie Revolutionaire Eenheid in de Dokhuis Galerie te Amsterdam.

Een opvallende gastspreekster is Joke Kaviaar, die zelf als kraakster en activist veelvuldig in voorarrest en zelfs in de gevangenis heeft gezeten. Ik ken Joke Kaviaar zelf persoonlijk uit de activistische tijd van 1980-1985 in de Pijp in Amsterdam. Door een Nederlandse activiste, die vaak gevangen heeft gezeten, samen met een Palestijnse activist op te laten treden, wordt door de Revolutionaire Eenheid de indruk gewekt dat Palestijnen en krakers dezelfde strijd voeren.

De relatie tussen marxistische studentengroepen en de PFLP gaat in de jongste geschiedenis terug tot juni 2015, als leden van de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina, MovementX en het netwerk daaromheen, een rel in de Haagse Schilderswijk provoceren. Eén van de leden van dit netwerk wordt daarbij gearresteerd en later veroordeeld wegens geweldpleging en brandstichting. Dan kan je jezelf nog afvragen wat het in brand steken van een bouwkeet en het gooien van stenen naar de politie met de PFLP te maken heeft. Om die link te leggen moeten we naar de symbolen kijken. Als één van de relschoppers later, in de demonstratie voor een hongerstakende Palestijn, met een PFLP-vlag loopt, dan is die relatie snel gelegd. Als dezelfde activist later met de voormalige PFLP-terroriste Leila Khaled op de foto gaat, dan is het verhaal rond.

Said R. met Leila Khaled

De meeste studenten van Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina, die in 2014 actief waren, hebben de strijd overigens opgegeven. Thomas van B. is intussen figurant in de Kwantumreclame en Bob S. is medewerker van de Haagse stadspartij. Said R. heeft na zijn gevangenschap ook de strijd opgegeven.

Thomas Gerhard Hofland, bestuurslid van Samidoun-global, is de enige die sinds 2014 bij de studentenorganisatie, Revolutionaire Eenheid, International Socialisten en nu Samidoun, betrokken is. Hij is dan ook al acht jaar student Politicologie en woont nog steeds, dertig jaar oud, op Uilenstede. Zodra ook hij deze strijd opgeeft, zal ik ook zijn naam anonimiseren. We willen tenslotte geen studenten voor de rest van hun leven stigmatiseren.

Mohammed Khatib
Terug naar de oprichtingsvergadering van Samidoun Nederland op 30 mei 2019. De hoofdspreker is de Arabische advocaat Mohammed Khatib van Samidoun. Hij is tevens de woordvoerder van het ‘Popular Struggle Coordination Committee (PSCC)’ op de Westelijke Jordaanoever.

Mohammed Khatib

Ook nu in 2022 is Mohammed Khatib nog steeds, als coördinator Europa, betrokken bij Samidoun en vergeleek in een toespraak op zes maart jongsleden, de “zionistische entiteit” nog met een fascistisch regime. Een reden te meer om van deze groep geen enkel compromis of positieve bijdrage te verwachten. Daarom besluiten de Amerikaanse autoriteiten deze in Brussel woonachtige vluchteling geen visum te verstrekken. In juli 2019 waarschuwde CIDI nog, dat zowel Mohammed Khatib, als ook Khaled Barakat in het Europese Parlement werden ontvangen en een toespraak mochten houden, terwijl beiden tot het PFLP-netwerk worden gerekend.

Tijdens de oprichtingsvergadering van Samidoun Nederland werd ook nog even verwezen naar de bijeenkomst van Revolutionaire Eenheid met PFLP-terroriste Rasmea Odeh op de Vrije Universiteit (27 februari 2018). Door deze opmerking in het oprichtingsverslag, wordt de relatie tussen Samidoun, Revolutionaire Eenheid en PFLP meteen duidelijk.

De afgelopen jaren is Samidoun Nederland vooral met solidariteitsacties voor Palestijnse gevangenen en voor in andere landen aangeklaagde of uitgewezen activisten bezig geweest. In Duitsland en Frankrijk namen de respectievelijke regeringen maatregelen tegen Samidoun, hetgeen weer acties in Nederland tot gevolg had. Door de Corona pandemie vonden deze acties vooral online plaats. Op 7 februari 2022 kwamen de activisten echter tegen de Israëlische diplomate Karin Eliyahu-Per in actie en uiten dreigende taal.