communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Open Brief aan Wendela de Vries van de “vredesbeweging”

Hallo Wendela
met interesse heb ik jouw artikel op Jacobin over de juridische strijd tegen oorlog gelezen. Aan het artikel is een gedegen onderzoek vooraf gegaan, toch heb ik enkele opmerkingen.

Je schrijft : “De oorlogsmachine die over Palestina heen dendert”. Het is mij niet helemaal duidelijk wat je met “Palestina” bedoelt. Bedoel je daar Gaza mee, of Gaza plus de Westelijke Jordaanoever of bedoel je daar het gehele Mandaatgebied Palestina (1920-1948) mee? Het is in ieder geval voor mij duidelijk dat Hamas, die de Gazastrook beheert, geen onderscheid maakt en de staat Israël niet erkent. 

Je hebt het over “Oorlog bestrijden met juridische middelen”, terwijl je eigenlijk bedoelt “Israël bestrijden met juridische middelen”. Je hebt het op geen enkel moment over het bestrijden van het geweld van Hamas. 

Het streven naar het bestrijden en opheffen van oorlog ondersteun ik volledig. Als dat jouw core-business is, dan zou je een analyse moeten maken van wat oorlog eigenlijk is. Een bekende theorie is, dat oorlog de voortzetting van diplomatie, met andere middelen is. Opvallend in het conflict in het Midden-Oosten is, dat diplomatie tussen Libanon en Israël en tussen Hamas en Israël, geheel ontbreekt.   Door de enorme polarisatie en de gewelddadige tegenstellingen worden wij gedwongen partij te kiezen.

Je maakt een begin van een analyse door te schrijven: “Ze is onderdeel van een internationaal militair systeem waarmee het westen, dat veel economische macht aan China is verloren, op grond van militair overwicht wil blijven bepalen wat er in de wereld gebeurt”. Het laat wat mij betreft duidelijk zien waar je staat. Ik wil je in het geheel niet van een ander standpunt overtuigen, maar ik wil je vragen voor jezelf antwoord te geven op de vraag: “Wat gebeurt er dan als het Westen verliest?”

De laatste opmerking. Je schrijft: “Helaas staat de meerderheid van de Nederlandse en Europese politici tegenwoordig aan de kant van militarisme, wapens en geweld.”  Volgens mij is het probleem juist, dat ook Rusland, China en Iran aan de kant van militarisme, wapens en geweld staan. Dat kan geheel uit de hand lopen.

verder wens ik je veel wijsheid toe en hoop op betere tijden.
hartelijke groeten
Kees Broer 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *