communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Joodse acties

Ik ontmoette Michael in 2010 bij de zionistische organisatie WAAR. Op dat moment was hij nog freelance fotograaf en was hij nog intensief bezig met new age-achtige en esoterische activiteiten, zoals positief denken, leven in het nu, eerste hulp bij gedachten en reiki (zie ook de pagina Esoterisch.

In 2008 spande Michael al een proces tegen het Tropenmuseum aan, omdat hij het niet eens was met de inhoud van de tentoonstelling “Palestina 1948, herinneringen aan een verdwenen vaderland.” In de aanklacht die Michael tijdens dat proces verwoordde, worden alle acties, inspraakbeurten, ingezonden brieven en protesten al vorm gegeven. Hieronder enkele punten uit zijn requisitoir:

“Het KIT beoogt met de tentoonstelling de Nakba-gedachte, gebaseerd op een radicale Islamitisch-nationalistische ideologie in Nederland bekend te maken, terwijl het begrip Nakba van oorsprong een hele andere betekenis heeft. Het begrip Nakba werd immers al vanaf de opspliting van Groot Syrië gebruikt door de inwoners van het Brits Mandaat voor Palestina, omdat zij zich onrechtmatig afgesneden voelden van hun landgenoten in het Noordelijk deel van die opsplitsing, het Franse mandaat voor Syrië en Libanon, hetgeen zij als een “Nakba”, een catastrofe beschouwden. Het KIT doet onder andere hierdoor verregaande pogingen om de staat Israël te delegitimiseren en de Joden te criminaliseren. Een voorbeeld hiervan is ook het ambivalente gebruik van de termen Palestina en Palestijnen. Deze termen suggereren dat er voor 1948 sprake was van een staatkundige eenheid, die teniet zou zijn gedaan door de staat Israël. Dit is niet juist. De juiste aanduiding zou moeten luiden Brits Mandaat voor Palestina. De term Palestijnen zou moeten slaan op iedereen (dus ook op Joden) die voor 1948 in het gebied woonden. De tentoonstelling houdt verder alleen Israël verantwoordelijk voor de misère van de Arabische vluchtelingen in en na 1948 en bagatelliseert gewelddadigheden van Arabische kant. De tentoonstelling kent hierdoor een te eenzijdig perspectief en geeft een eenzijdig beeld van de geschiedenis. De interviews met ooggetuigen zouden moeten worden aangevuld met een overzicht van alle bekende oorzaken en gevolgen van de oorlog in 1948. Nu dit niet is gebeurd is sprake van een antisemitische daad. Naar alledaagse maatstaven gemeten vertelt Israël – in het bijzonder waar het zijn Arabische bevolking betreft – niet het verhaal van een ramp (de zogenaamde Nakba), maar juist een geschiedenis van ongekende groei en voorspoed. Het past niet dat het Tropenmuseum opzettelijk halve waarheden vertelt en daarmee propaganda bedrijft tegen Israël en de Joden. De tentoonstelling vormt jegens [eiser] en jegens andere Nederlanders van joodse komaf een onrechtmatige daad. Er wordt aangezet tot haat jegens Joden. Toewijzing van de vordering past dan ook binnen de beperkingen die van toepassing zijn op het recht van vrijheid van meningsuiting van artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Daarnaast heeft [eiser] het recht om verschoond te blijven van discriminatie (artikel 14 EVRM).