communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Interview met Kees Broer

‘De redelijkheid is volledig weg’


Palestina-acties steeds religieuzer van toon

De Telegraaf  18 mei 2021 dinsdag

door Silvan Schoonhoven

Eindhoven – Jonge Turken, vrouwen en ‘woke’ domineren de anti-Israëlprotesten, die ook steeds religieuzer van toon worden. Kees Broer, die de Palestina-beweging al langer volgt: ,,De redelijkheid is volledig weg bij de discussie.”

De Nederlandse pro-Palestinabeweging was in winterslaap, dacht Kees Broer. Hij schreef een boek over het vijftig jarig bestaan van het Nederlands Palestina Komitee, dat inmiddels uit grijze zeventigers bestaat. Ook de ‘Boycot, Desinvesteringen en Sancties’-beweging (BDS) leek op z’n retour. ,,Maar binnen een paar weken is alles totaal veranderd.”

Protesten

De afgelopen dagen waren er anti-Israëldemonstraties in Den Haag, Amsterdam en Nijmegen. De protesten verliepen meestal rustig en zonder expliciet antisemitische leuzen. In Utrecht greep de ME in.

Broer ging zelf kijken in Eindhoven. Het valt hem op dat de protesten voor de Palestijnen in Nederland inmiddels worden overheerst door pro-Hamas geluiden. Constante factor op Nederlandse demonstraties is de aanwezigheid van de Libanese sympathisant van die beweging, Amin Abou Rashed en inmiddels ook van zijn dochters. De meer seculiere Fatah-beweging drukt nauwelijks nog haar stempel op het debat.

Op de demonstraties verpakken veel demonstranten het lot van de Palestijnen in religieuze taal. In Amsterdam wapperden witte vlaggen met de islamitische geloofsbelijdenis. ,,Wat je ziet is dat het thema vanuit de moskeeën wordt gestimuleerd”, zegt Broer. In Eindhoven zag ik veel Turken met Turkse vlaggen en dat is ook een verschil met 2014.”

Het thema Palestina houdt salafistische aanjagers dan ook volop bezig. Het Haagse islamitische raadslid Arnoud van Doorn pleitte voor een terugkeer van Saddam Hoessein om de Joden aan te pakken. Hizb-ut-Tahrir Nederland, dat streeft naar een islamitische staat, schrijft dat alleen de terugkeer van zo’n shariastaat ‘een gepaste militaire respons kan geven op deze decennialange agressie’.

Geestelijk leraar Abdul-Jabbar van de Ven, die zich eerder uitsprak voor jihad en die veel orthodoxe volgers heeft op sociale media, roept om op ‘Uitgesproken zionisten aan de schandpaal te nagelen.’ ,,Jaag op hen op het internet, overspoel hen met boze reacties (zonder de wet te overtreden), bel hen plat, ’troll’ hen helemaal gek. Mail hun werkgevers. Toon schokkende foto’s van gedode Palestijnse kinderen en gebruik vaak termen als ‘kindermoordenaars’.”

Tegenwicht

Tegelijk is het protest omarmd door de woke- en de Black Lives Matter-beweging, populair bij linkse millennials. Die bieden nauwelijks tegenwicht tegen de islamisten, ziet Broer. ,,Die zien dat als ‘authentiek’ en denken: wat geeft mij het recht een Palestijn tegen te spreken?” Dat is typerend voor de woke-beweging, die stelt dat een onderdrukte partij niet mag worden bekritiseerd door gepriviligeerde blanke mensen. ,,Het Palestina-protest is ook wereldwijd echt een woke-beweging geworden”, zegt Broer. ,,In de VS ook, daar verontschuldigen ze zich eerst tegenover de Indianen dat ze op hun grond staan.”

Het ‘intersectionele’ denken levert merkwaardige tegenstellingen op. Zo wapperden op Nederlandse demonstraties de regenboogvlaggen van ‘Queers for Palestine’, die geen tegenspraak zien tussen homorechten en fanatieke moslimorganisaties.

Comments are closed.