communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Ghassan Kanafani

3 juli 2022 Kees Broer
Ghassan Kanafani (Akko9 april 1936 – Beiroet8 juli 1972)* was een Palestijns schrijver en toneelschrijver. Na de stichting van de staat Israël vluchtte zijn familie naar Beiroet en daarna naar Damascus.

Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus, maar werd gedwongen deze universiteit te verlaten voordat hij zijn studie voltooid had. Wel behaalde hij een certificaat om les te geven van de UNRWA. Hij verhuisde later naar Koeweit, en vervolgens terug naar Beiroet.

Kanafani was een productief schrijver. Een bekend werk, Ridjal fi-al-sjams (Mannen in de zon), verscheen in 1963. Hij schreef diverse andere werken, waaronder Al-Bab en Umm Sad. In veel van zijn werk staat het Palestijnse vraagstuk centraal.

In 1970 werd hij woordvoerder van de PFLP. In maart 1972 splitste het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) zich in een gematigde en een extreem-linkse vleugel. Ghassan Kanafani behoorde tot de extreem-linkse vleugel. Op 8 juli 1972 werd Ghassan Kanafani uitgeschakeld door middel van een autobom. Dit was mogelijk een reactie op een aanslag kort ervoor op het vliegveld van Lod die werd opgeëist door de PFLP en waarbij 26 mensen om het leven kwamen.

Andere pagina’s over Ghassan Kanafani:
De klassenanalyse van Ghassan Kanafani
Het Palestina Komitee en Ghassan Kanafani
De verering van Ghassan Kanafani

*Informatie uit Wikipedia