communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Wie is Rouand YT?

Groot was de schrik, toen de beroemde tiktokker en youtuber Rouand YT begin december 2023, plotseling werd gearresteerd en enkele dagen in de PI Haarlem verdween. Zijn broer Roman haalde hem enkele dagen later bij Utrecht CS op en dat wordt uitgebreid op Youtube gedeeld. Op deze manier creëren de online ondernemers hun eigen werkelijkheid en verdienen ze geld aan de inkomsten van youtube reclame.

Thomas van de Luisterlijn
In de maanden die vooraf gingen, plaatste Rouand Saadoen enkele hilarische prank-calls op zijn online kanalen, waarin hij “Thomas van de Luisterlijn” opbelde en om hulp vroeg omdat hij “zo eenzaam” was. Tijdens het telefoongesprek deed hij net alsof hij lachgas en cocaïne gebruikte. Verbazingwekkend genoeg reageerde Thomas vooral boos als hij “Thomassie” genoemd werd. Bij andere prank-calls bedreigde Rouand zijn gesprekspartner door met een pistool te schieten of te dreigen met een motorbende in zijn achtertuin te gaan zitten barbecuen. Deze “bedreigingen” zouden de reden voor de arrestatie van Rouand YT zijn geweest.

Huis van Bewaring Haarlem
Net als de vorige nep-video, waarin Rouand YT zogenaamd ging overnachten in pretpark Walibi, is ook het verhaal van de arrestatie nep. De koepelgevangenis in Haarlem is al in 2016 gesloten. De tijdslijn van de fake-arrestatie klopt ook al niet. Normaal gesproken wordt een verdachte pas na vier dagen aan de rechter-commissaris voorgeleid en dan eventueel in een penitentiaire inrichting in voorarrest gehouden. In Haarlem is echter helemaal geen Huis van Bewaring.

Wie is Rouand YT?
Rouand Saadoen groeide samen met zijn broer Roman op in een nette maar bescheiden familie in Winterswijk. Vader Yasser pacht een shoarmazaak die door een groothandel in fastfood wordt overgenomen. Beide broers doen na de middelbare school een handelsopleiding op mbo-niveau. Rouand duikt voor het eerst op de internets op, als hij reclame maakt voor het uitzendbureau waar hij stage loopt. Broer Romand heeft dan al een online-handel in tandenbleekproducten opgezet. Beide broers hebben het vaste voornemen om een beter leven voor zichzelf te maken.

Andrew Tate
De kickboxer en influencer Andrew Tate beweert op Youtube en in online-cursussen dat je in dit leven alles kan bereiken door positief denken en sporten. De radicale opvattingen over mannelijkheid en de ondergeschikte positie van vrouwen, van Andrew Tate, brengt hem in 2022 in Roemenië in voorarrest. Hij wordt beschuldigd van verkrachting en mensenhandel. Deze influencer heeft grote invloed op Rouand YT. Tijdens het programma Nadia (VPRO) over “Macho-Influencers” vertelt Rouand, dat hij vooral geïnteresseerd is in veel geld verdienen. De opvattingen van Andrew Tate over vrouwen deelt hij niet.

YouTuber Rouand Saadoen vindt Tate inspirerend op het gebied van ondernemen. „Ik vind het heel belangrijk om je eigen geld te verdienen. Verder te kijken dan je neus lang is. School is natuurlijk superbelangrijk, maar naast school zijn er heel veel mogelijkheden. Dus ik ben altijd aan het kijken: wat kan ik nog meer doen? Hoeveel meer kan ik nog gaan verdienen in de toekomst? Daarnaast ook het sportaspect. Je wilt natuurlijk zo actief mogelijk zijn. Als je een mindere periode hebt, is het belangrijk om daar even mee te gaan zitten, maar niet te lang. Daarna moet je weer gaan knallen en is het tijd om weer uit je bed te gaan en je ding te doen.”

Tates ideeën over de traditionele man-vrouwverhouding spreken hem ook gedeeltelijk aan. „Hij zegt dat een man een man moet zijn. Mannen en vrouwen zijn absoluut niet hetzelfde. Ik vind dat hij daar gelijk in heeft. Hij geeft aan dat een man vooral moet werken en dat hij een bepaalde rol heeft. En een vrouw heeft weer haar rol. Hij zegt niet een vrouw niet mag werken, maar vooral dat een man het uiterste uit zichzelf moet halen.”

‘Saadoen geeft aan dat een vrouw van hem zeker ‘mag’ werken. „Het liefst doet ze haar eigen business. Tate geeft aan dat een vrouw het liefst thuiszit, maar hij kan dat natuurlijk omdat hij vele miljoenen op de bank heeft staan. Dat heb ik nog niet. In de toekomst is het wel een doel voor mezelf om financieel onafhankelijk te zijn.” Nadia vraagt daarop hoe hij mannelijkheid nou precies ziet. „Een man moet controle hebben over zijn gezin en weten wat hij zegt.”

De zogenaamde arrestatie markeert het einde van de nep-telefoongesprekken op TikTok, waarin Rouand YT toch al regelmatig over de schreef ging door zeer overdreven “bedreigingen”, zoals “ik geef je een tik met de platte hand”. Na de spectaculaire vrijlating publiceert Rouand videos over zijn vakantie op Tenerife. Ook al is het allemaal niet ethisch verantwoord, toch heb ik er met plezier naar gekeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *