communicatie, ICT, media, blog en publicatie

Recensie: “The woman in me” van Britney Spears

Heeft iemand zich ooit afgevraagd waarom Koningin Juliana in de jaren vijftig in een “rustoord” opgesloten diende te worden, maar Prins Bernhard niet? Is ooit geprobeerd Michael Jackson op te sluiten en onder voogdij te stellen? Werd Elvis Presley ooit gedwongen opgenomen vanwege drugsmisbruik? Ik dacht het niet. Reden genoeg voor mij, als kerstcadeau de autobiografie van de zangeres en danseres Britney Spears te vragen en eens na te lezen hoe de rechterlijke macht en haar vader er in geslaagd zijn haar dertien jaar lang op te sluiten en van alle rechten te ontdoen.

Het meest eenvoudige antwoord op de bovenstaande vragen is, dat Koningin Juliana en Britney Spears vrouwen zijn en Michel Jackson en Elvis Presley zijn mannen. Met vrouwen kan je dit dus doen. Gewoon onder bewind stellen en opsluiten. Het interessante van de autobiografie “The woman in me” is, dat door de beschrijving van de familiegeschiedenis duidelijk wordt, dat de grootvader van Britney, June Spears Sr. , ook al twee echtgenotes in een psychiatrische inrichting heeft opgesloten. Emma Jean Spears, de grootmoeder van Britney, met dezelfde lach en het blonde haar van Britney, werd door haar man geslagen. Ze verloor een baby en werd daarna opgesloten in het Southeast Louisiane Hospital in Mandeville, waar ze lithium kreeg toegediend. Ze maakte op haar eenendertigste een einde aan haar leven. Zijn tweede vrouw werd later in hetzelfde gesticht opgesloten. June Spears kreeg uiteindelijk tien kinderen bij drie vrouwen. Niemand heeft een goed woord voor hem over.

Loser
James Parnell Spears, de vader van Britney Spears, is een absolute verliezer. Als jongen werd hij door zijn perfectionistische en sadistische vader tot grote sportieve prestaties gedwongen, maar tijdens zijn huwelijk dronk hij, was vaak afwezig en ging hij failliet. De zang-en danscarrière van Britney Sprears heeft ze in de eerste plaats te danken aan zichzelf en pas daarna aan haar moeder. Haar vader speelde geen enkele rol. Toch was hij het, die uiteindelijk dertien jaar lang, de volledige macht over Britney Spears kreeg en haar miljoenen beheerde.

Michel Foucault
Voor een meer diepgaande verklaring van dit fenomeen van macht over vrouwen, vinden we bij de filosoof Michel Foucault, die het standaardwerk over het ontstaan van de gevangenis, “Discipline and Punish” schreef. Twee aspecten van overheersing zijn volgens zijn theorie van belang: Het lichaam en de sexualiteit. Tijdens de periode van de voogdij over Britney herhaalde de vader voortdurend dat ze te dik was. Bovendien werd ze gedwongen een spiraaltje te laten zetten, zodat ze geen derde kind kon krijgen. Eventuele sekspartners werden eerst door een beveiligingsdienst gescreend, voordat ze toegang tot Britney kregen.

Britney Spears moest dus door vaders, managers en de media gedisciplineerd worden. Van moeten is echter geen sprake. Ze wérd gedisciplineerd, de vraag is meer: waarom. Gaan we bij klassieke feministische auteurs te rade, dan ligt er maar één antwoord op deze vraag voor de hand, namelijk patriarchaat. De mannen hebben de macht en zijn in staat vrouwen te onderwerpen. Bij de filosoof Michel Foucault wordt deze vraag echter niet gesteld. Hij beschrijft meer het proces van disciplinering en de methodes. De gedisciplineerde is bij hem niet uitsluitend een subject, maar is onderdeel van het proces. Dat sluit beter aan bij de manier waarom ik het boek “The woman in me” gelezen heb. Je vraagt je voortdurend af: Waarom laat Britney Spears dit gebeuren? Als je zoveel geld hebt, waarom huur je dan niet een hele dure advocaat in. Waarom heeft ze vriendin Madonna niet te hulp geroepen?

Postnatale Depressie
Aanvankelijk is er wel degelijk sprake van een psychische storing in de vorm van een post-natale depressie, na de geboorte van haar tweede kind Jayden James. Britney Sprears sluit zichzelf op in een appartement in New York, waar ze alleen door Madonna wordt opgezocht en gesteund. Haar zonden zijn naaktheid, drugsgebruik en hysterie. Het soms verbazingwekkende gedrag en het gebruik van pepmiddelen, is niet bijzonder voor een popster van haar formaat. Het heeft de vader er wel toe gebracht een complot te smeden en haar te overvallen en op te sluiten. Vreemd genoeg werden er wel optredens en plaatsen aan talkshowtafels voor Britney georganiseerd. Ze was dus zo gek als een deur, maar moest wel optreden. De roebel moest wel blijven rollen. Britney bleef maar in het geheim pepmiddelen kopen en stiekem ergens opslaan. Elke keer werd haar tas doorzocht en de medicijnen gevonden, dan maandenlang in een afkickkliniek opgesloten. De behoefte haar kinderen te mogen blijven zien, heeft Britney er toe bewogen zich lange tijd niet tegen deze opsluiting te verzetten.

25 jaar in het vak
Door alle behandelingen en disciplinering in klinieken, kan Britney Spears intussen wel een carrière van vijfentwintig jaar popmuziek en een vermogen van vele vele miljoenen op haar konto schrijven. Vergeleken met minder fortuinlijke jong gestorven popartiesten zoals Janis Joplin en Amy Winehouse, is dat wel een complimentje waard. De drugs en de krankzinnigheid hebben geen vat op haar gekregen en ze kon doorgaan met produceren. In die zin is zij meer te vergelijken met de Franse chansonnière Edith Piaf, die door haar man aan een stoelpoot werd vastgebonden en gedwongen werd muziek te schrijven.

Verona Feldbusch
Een andere naam die steeds tijdens het lezen van de bestseller “The Woman in Me”, bij mij te binnen schoot, was de Duitse actrice ,  Miss Germany en Miss Intercontinental (1993) Verona Feldbusch (Nu Verona Pooth). Doordat zij in Bolivia geboren was en haar moeder gebrekkig Duits sprak, had Verona tijdens haar jeugd de derde- en vierde naamval niet goed geleerd. Het verwisselen van “mir” en “mich” wordt in Duitsland als dom, ongeletterd en behorende bij de lagere klasse beschouwd. Reden genoeg voor de media een eindeloze stroom grapjes over de “achterlijke” maar mooie Verone Feldbusch uit te strooien. Helemaal hilarisch was de episode in haar leven waarin ze slechts enkele maanden met Dieter Bohlen (Cheri, cheri lady) getrouwd was en waarbij ze het presteerde tijdens de eerste huwelijksweek tegen haar echtgenoot te zeggen: “Als je honger hebt, moet je maar een pizza bestellen”. Verona Feldbusch was echter in staat met haar vermeende domheid geld te verdienen. Zie ook haar reclamespotje voor het informatienummer van de Duitse KPN: “Da werden Sie geholfen”. Dat schijnt dan ook weer grammaticaal verkeerd te zijn. (Dat moet “Hier wird Ihnen geholfen” zijn)

Kwetsbare vrouwen
Het zijn niet alleen de echtgenoten, de vaders en dus het patriarchaat, die mooie vrouwen misbruiken en in de media belachelijk maken. Als Britney Spears tijdens haar post-natale depressie gedwongen wordt toch tijdens een dansshow op te treden, worden juist door vrouwen kwetsende en overdreven opmerkingen over haar gemaakt, terwijl Britney achter het podium zit te huilen.
Later vergeet Britney Spears per ongeluk een slipje aan te trekken en wordt bij het uit een auto uitstappen gefotografeerd. Wekenlang wordt bij talkshows over haar vagina gesproken. De Amerikanen koesteren hun taboes , maar willen wel graag vrouwen uit de showbizz ermee ten toon stellen.

Free Britney
Tijdens een verblijf in een verslavingskliniek ziet Britney Spears in de kamer van de verpleegsters een fragment van een door haar fans georganiseerd #FreeBritney protest. dat is het moment waarop ze weer moed vat en zich gaat verzetten. Eerst staat de rechter haar toe zelf een advocaat te kiezen en daarna weet ze het “conservatorship” van haar vader en manager te beëindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *